Co nesmí jíst diabetik: Tohle si odpusťte!
- Sladkosti a sladké nápoje
- Bílé pečivo a těstoviny
- Tučné maso a uzeniny
- Smažená a fast food jídla
- Tučné mléčné výrobky
- Sladké ovoce a džusy
- Alkohol ve velkém množství
- Trans-tuky a nasycené tuky
- Prémiové a ochucené jogurty
- Slané a sladké pochutiny
- Polotovary a instantní jídla
- Některé druhy ovoce (banány, hrozny)
- Velké porce jídla najednou
Sladkosti a sladké nápoje
Když máte cukrovku, musíte si dávat velký pozor na to, co jíte a pijete. Hlavně sladké věci jsou pro diabetiky hodně rizikové. Proč? Protože obsahují spoustu rychlých cukrů, které okamžitě zvýší hladinu cukru v krvi. To je problém zvlášť u diabetiků prvního typu, kteří si nevyrábí vlastní inzulín. Ale ani diabetici druhého typu by neměli mlsat - jejich tělo už tak špatně reaguje na inzulín. Na černé listině jsou především sladkosti jako dorty, zákusky, sušenky nebo bonbóny. Zapomeňte taky na zmrzlinu, sladké limonády nebo džusy s cukrem. Energeťáky? Ty už vůbec ne! Občas si můžete dát malý kousek něčeho sladkého, ale měla by to být opravdu výjimka. Raději si pořádně přečtěte složení - cukr bývá schovaný i tam, kde byste ho nečekali. Mnohem lepší je vsadit na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo a neslazené nápoje.
Bílé pečivo a těstoviny
Diabetici by měli být opatrní s bílým pečivem a těstovinami. Tyto potraviny totiž rychle zvedají hladinu cukru v krvi, což může být pro ně nebezpečné. Je lepší sáhnout po zdravějších variantách, jako je celozrnné pečivo nebo luštěniny. Tyhle potraviny totiž uvolňují cukr do krve mnohem pomaleji a rovnoměrněji. Když si diabetik vybírá jídlo, měl by se zaměřit hlavně na zeleninu a ovoce, které mají nízký glykemický index. Ale pozor - i u zdravých potravin je důležité hlídat si porce. I když je třeba celozrnný chléb zdravější, ve velkém množství může také způsobit problémy s cukrem v krvi. Proto je vždycky dobré probrat svůj jídelníček s doktorem nebo výživovým poradcem, který poradí, co a v jakém množství jíst.
Tučné maso a uzeniny
Když máte cukrovku, je potřeba dávat si pozor na tučná masa a uzeniny. Proč? Jsou plné nasycených tuků, které vám můžou pěkně zavařit - zvedají cholesterol a škodí srdci i cévám. A to je pro diabetiky dvojnásob nebezpečné. Proto radši nechte vepřové bůčky a tučná masa být a sáhněte po libovém kuřecím, krůtím nebo rybách. Co se týče uzenin, tam je to ještě horší. Salámy, párky nebo klobásy jsou nejen mastné, ale obsahují i spoustu soli, která vám může zvednout tlak. Nejlepší je se jim úplně vyhnout, nebo si je dát jen občas a v rozumném množství. Když už si něco takového kupujete, koukněte se pořádně na složení a vybírejte výrobky s menším obsahem tuku a soli.
Potravina | Množství sacharidů (na 100g) | Doporučení |
---|---|---|
Cukr krystal | 100g | Vyhnout se úplně |
Bílé pečivo | 50g | Omezit na minimum, volit celozrnné varianty |
Sladké nápoje | 12g na 100ml | Nahradit vodou, neslazeným čajem |
Smažená a fast food jídla
Diabetici by se měli vyvarovat hlavně smažených jídel a fast foodu. Tahle jídla obsahují spoustu nezdravých tuků, zbytečných kalorií a sacharidů, které rychle zvyšují cukr v krvi. Když si dáte smažené jídlo, výrazně tím zvyšujete riziko srdečních a cévních onemocnění, na které jsou diabetici už tak náchylnější. V jídlech z rychlého občerstvení se navíc často skrývají cukry a další nevhodné složky, které můžou narušit správné fungování inzulínu. Proto by se diabetici měli vyhnout smaženým pochutinám jako hranolkům, smaženému sýru nebo koblihám. Lepší je vsadit na čerstvé potraviny - ovoce, zeleninu a libové maso.
Tučné mléčné výrobky
Když máte cukrovku, je potřeba hlídat si hlavně tuky, včetně těch zdravých. Pozor si dejte na tučné mlíčko, smetanu nebo třeba tučné jogurty a sýry. Tyhle potraviny totiž obsahují nasycené tuky, které vám můžou zvednout cholesterol a pak je těžší udržet cukrovku pod kontrolou. Neznamená to ale, že se musíte mléčným výrobkům úplně vyhnout. Stačí sáhnout po těch méně tučných - zkuste třeba polotučné mléko, light jogurty nebo sýry jako cottage, mozzarellu či ricottu. I s těmihle odlehčenými variantami to ale nepřehánějte. Je fajn jíst pestře a vyváženě, takže se klidně poraďte s doktorem nebo výživovým poradcem, kolik mléčných výrobků je pro vás akorát.
Cukrovka není trest, ale výzva k zodpovědnosti. To, co jíme, se stává součástí nás. Diabetik by se měl vyhýbat jednoduchým cukrům, jako je bílé pečivo a sladkosti, a zaměřit se na komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky.
Radek Kropáček
Sladké ovoce a džusy
Když máte cukrovku, musíte si hlídat, co jíte - hlavně co se týče cukrů. A to platí i pro ovoce, i když je to zdravá volba. Jasně, ovoce je super zdroj vitamínů a dalších důležitých látek, ale obsahuje fruktózu, která může zamíchat s hladinou cukru v krvi. To ale vůbec neznamená, že byste se měli ovoce vzdát! Stačí být chytrý při výběru a jíst ho s mírou. Skvělou volbou jsou třeba jahody, maliny nebo borůvky, taky jablka nebo citrusy - ty mají nízký glykemický index. Na druhou stranu banány, hrozny, ananas nebo sušené ovoce byste měli jíst jen občas a v malém množství, protože ty dokážou cukr v krvi pořádně zvednout. A pozor na ovocné džusy! I když jsou stoprocentní, jsou plné cukru a chybí jim vláknina, která normálně pomáhá tělu cukr lépe zpracovat. Proto je mnohem lepší dát si radši celé ovoce - líp zasytí a dostanete z něj všechno dobré, co tělo potřebuje.
Alkohol ve velkém množství
Diabetici musí být při konzumaci alkoholu velmi opatrní. Alkoholické nápoje totiž dokážou nebezpečně rozhodit hladinu cukru v krvi. Když se napijete alkoholu, vaše játra se přestanou věnovat své běžné práci - uvolňování cukru do krve - a místo toho se snaží zbavit alkoholu. To může být zvlášť nebezpečné pro lidi s cukrovkou, kteří si píchají inzulín nebo berou léky na jeho tvorbu, protože jim může prudce klesnout cukr v krvi. Navíc alkohol obsahuje spoustu zbytečných kalorií, po kterých se přibírá na váze a zhoršují se problémy spojené s cukrovkou. Proto by se diabetici měli alkoholu raději vyhnout. Pokud si už dají skleničku, tak jen v malém množství a vždy společně s jídlem obsahujícím sacharidy. Také by měli o pití alkoholu říct svému lékaři, aby jim mohl správně nastavit léčbu.
Trans-tuky a nasycené tuky
Když máte cukrovku, musíte si dávat velký pozor na tuky v jídle. Zvlášť nebezpečné jsou průmyslově upravené potraviny plné trans-tuků, které najdete třeba v levných margarínech nebo hotových jídlech. Tyto tuky totiž v těle diabetika nadělají pořádnou neplechu - zvedají špatný cholesterol a snižují ten dobrý, což může vést k problémům se srdcem. Stejně tak by si diabetici měli odpustit tučné maso, plnotučné mléčné výrobky nebo jídla s palmovým olejem. Všechny tyhle potraviny obsahují nasycené tuky, které jsou pro diabetiky vyloženě rizikové. Pokud máte cukrovku, je proto lepší se těmto tukům úplně vyhnout a vsadit na zdravější alternativy.
Prémiové a ochucené jogurty
Když máte cukrovku, musíte si hlídat každý kousek cukru, a to platí i u mléčných výrobků. Zvlášť ty luxusní a ochucené jogurty jsou často plné přidaného cukru. Diabetici by proto měli sáhnout hlavně po bílých, přírodních jogurtech s nízkým obsahem tuku. Skvělou volbou je třeba řecký jogurt, který je přirozeně krémový a obsahuje méně sacharidů. Chuť si můžete vylepšit třeba čerstvým ovocem, trochou skořice nebo pravým kakaem bez cukru. Raději se vyhněte jogurtům s müsli, čokoládou nebo ovocem v sirupu - ty jsou doslova nabité cukrem. Než nějaký jogurt koupíte, pořádně si přečtěte složení a nutriční hodnoty na obalu a vybírejte ty s minimem cukru.
Slané a sladké pochutiny
Pro diabetiky je důležité vědět, čemu se v jídelníčku vyhnout. Hlavně pozor na všechny ty lákavé slané a sladké dobroty. Většina z nich totiž obsahuje spoustu sacharidů, nezdravých tuků a zbytečných kalorií, které dokážou pěkně zavařit s hladinou cukru v krvi. Když si dáte chipsy, přesolené oříšky nebo třeba tyčinky a krekry, dostanete do těla pořádnou dávku nezdravých tuků a soli. A ta sůl? Ta může pěkně zvednout krevní tlak, což je pro diabetiky další zbytečné riziko. Ani sladkosti nejsou dobrá volba - sušenky, zákusky, bonbóny nebo zmrzlina jsou plné cukru, který vystřelí hladinu glukózy prudce nahoru. To může skončit nepříjemnou hyperglykémií. Místo toho je lepší vsadit na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a kvalitní libové maso. Tyhle potraviny tělu dodají všechno potřebné a přitom s cukrem v krvi nezacvičí.
Polotovary a instantní jídla
Když máte cukrovku, je potřeba dávat si pozor na rychlá jídla z obchodu a polotovary. Tyhle potraviny totiž často obsahují spoustu cukrů a nezdravých tuků, které diabetikům škodí. Když sníte moc takových jídel, může vám hodně kolísat cukr v krvi, a to není dobré. Proto je lepší pořádně koukat na složení na obalech a vybírat si jídla, kde není moc cukrů, tuků a soli. Nejlepší je ale stejně vařit si doma z čerstvých surovin - aspoň přesně víte, co jíte. Diabetici by se měli vyhnout hlavně mraženým pizzám, instantním polévkám, hotovkám z obchodu, sladkým snídaňovým cereáliím a ochuceným jogurtům.
Některé druhy ovoce (banány, hrozny)
Když máte cukrovku, musíte si dávat pozor na to, co jíte. Banány a hrozny sice nejsou úplně zakázané, ale je potřeba je jíst s rozumem. Je to proto, že obsahují docela dost cukrů, které můžou rychle zvednout hladinu cukru v krvi.
Pokud si chcete dát banán, vyhněte se těm hodně zralým a tmavým. Ty totiž obsahují nejvíc cukru a tělo je rychle zpracuje. Lepší je sáhnout po banánech, které jsou ještě trochu nazelenalé. To samé platí u hroznů - zelené jsou lepší volbou než ty tmavé a sladké. Stačí sníst jen menší množství.
Je důležité hlídat si, kolik toho sníte, a započítat banány a hrozny do svého denního příjmu cukrů. Nejlepší je poradit se se svým doktorem nebo výživovým poradcem. Ti vám řeknou, kolik ovoce si můžete dovolit, aby to sedělo s vaším léčebným plánem cukrovky.
Velké porce jídla najednou
Pokud máte cukrovku, je zásadní hlídat si porce jídla - i když jíte zdravě a správně. I povolené potraviny můžou ve velkém množství rozhodit hladinu cukru v krvi. Je to proto, že tělo diabetika buď nevyrábí dost inzulinu, nebo ho neumí správně využít. Když budete jíst menší porce častěji během dne, glykémie zůstane stabilnější. Nejlepší je rozdělit si jídlo na 5-6 menších porcí denně. Takhle předejdete velkým výkyvům cukru v krvi a tělo bude mít rovnoměrný přísun energie. Samozřejmě není důležité jen kolik toho sníte, ale taky co přesně jíte.
Publikováno: 20. 02. 2025
Kategorie: zdraví