Co nesmí jíst diabetik: Tohle si odpusťte!

Co Nesmí Jíst Diabetik

Sladkosti a sladké nápoje

Když máte cukrovku, musíte si dávat velký pozor na to, co jíte a pijete. Hlavně sladké věci jsou pro diabetiky hodně rizikové. Proč? Protože obsahují spoustu rychlých cukrů, které okamžitě zvýší hladinu cukru v krvi. To je problém zvlášť u diabetiků prvního typu, kteří si nevyrábí vlastní inzulín. Ale ani diabetici druhého typu by neměli mlsat - jejich tělo už tak špatně reaguje na inzulín. Na černé listině jsou především sladkosti jako dorty, zákusky, sušenky nebo bonbóny. Zapomeňte taky na zmrzlinu, sladké limonády nebo džusy s cukrem. Energeťáky? Ty už vůbec ne! Občas si můžete dát malý kousek něčeho sladkého, ale měla by to být opravdu výjimka. Raději si pořádně přečtěte složení - cukr bývá schovaný i tam, kde byste ho nečekali. Mnohem lepší je vsadit na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo a neslazené nápoje.

Bílé pečivo a těstoviny

Diabetici by měli být opatrní s bílým pečivem a těstovinami. Tyto potraviny totiž rychle zvedají hladinu cukru v krvi, což může být pro ně nebezpečné. Je lepší sáhnout po zdravějších variantách, jako je celozrnné pečivo nebo luštěniny. Tyhle potraviny totiž uvolňují cukr do krve mnohem pomaleji a rovnoměrněji. Když si diabetik vybírá jídlo, měl by se zaměřit hlavně na zeleninu a ovoce, které mají nízký glykemický index. Ale pozor - i u zdravých potravin je důležité hlídat si porce. I když je třeba celozrnný chléb zdravější, ve velkém množství může také způsobit problémy s cukrem v krvi. Proto je vždycky dobré probrat svůj jídelníček s doktorem nebo výživovým poradcem, který poradí, co a v jakém množství jíst.

Tučné maso a uzeniny

Když máte cukrovku, je potřeba dávat si pozor na tučná masa a uzeniny. Proč? Jsou plné nasycených tuků, které vám můžou pěkně zavařit - zvedají cholesterol a škodí srdci i cévám. A to je pro diabetiky dvojnásob nebezpečné. Proto radši nechte vepřové bůčky a tučná masa být a sáhněte po libovém kuřecím, krůtím nebo rybách. Co se týče uzenin, tam je to ještě horší. Salámy, párky nebo klobásy jsou nejen mastné, ale obsahují i spoustu soli, která vám může zvednout tlak. Nejlepší je se jim úplně vyhnout, nebo si je dát jen občas a v rozumném množství. Když už si něco takového kupujete, koukněte se pořádně na složení a vybírejte výrobky s menším obsahem tuku a soli.

Co nesmí jíst diabetik
Potravina Množství sacharidů (na 100g) Doporučení
Cukr krystal 100g Vyhnout se úplně
Bílé pečivo 50g Omezit na minimum, volit celozrnné varianty
Sladké nápoje 12g na 100ml Nahradit vodou, neslazeným čajem

Smažená a fast food jídla

Diabetici by se měli vyvarovat hlavně smažených jídel a fast foodu. Tahle jídla obsahují spoustu nezdravých tuků, zbytečných kalorií a sacharidů, které rychle zvyšují cukr v krvi. Když si dáte smažené jídlo, výrazně tím zvyšujete riziko srdečních a cévních onemocnění, na které jsou diabetici už tak náchylnější. V jídlech z rychlého občerstvení se navíc často skrývají cukry a další nevhodné složky, které můžou narušit správné fungování inzulínu. Proto by se diabetici měli vyhnout smaženým pochutinám jako hranolkům, smaženému sýru nebo koblihám. Lepší je vsadit na čerstvé potraviny - ovoce, zeleninu a libové maso.

Tučné mléčné výrobky

Když máte cukrovku, je potřeba hlídat si hlavně tuky, včetně těch zdravých. Pozor si dejte na tučné mlíčko, smetanu nebo třeba tučné jogurty a sýry. Tyhle potraviny totiž obsahují nasycené tuky, které vám můžou zvednout cholesterol a pak je těžší udržet cukrovku pod kontrolou. Neznamená to ale, že se musíte mléčným výrobkům úplně vyhnout. Stačí sáhnout po těch méně tučných - zkuste třeba polotučné mléko, light jogurty nebo sýry jako cottage, mozzarellu či ricottu. I s těmihle odlehčenými variantami to ale nepřehánějte. Je fajn jíst pestře a vyváženě, takže se klidně poraďte s doktorem nebo výživovým poradcem, kolik mléčných výrobků je pro vás akorát.

Cukrovka není trest, ale výzva k zodpovědnosti. To, co jíme, se stává součástí nás. Diabetik by se měl vyhýbat jednoduchým cukrům, jako je bílé pečivo a sladkosti, a zaměřit se na komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky.

Radek Kropáček

Sladké ovoce a džusy

Když máte cukrovku, musíte si hlídat, co jíte - hlavně co se týče cukrů. A to platí i pro ovoce, i když je to zdravá volba. Jasně, ovoce je super zdroj vitamínů a dalších důležitých látek, ale obsahuje fruktózu, která může zamíchat s hladinou cukru v krvi. To ale vůbec neznamená, že byste se měli ovoce vzdát! Stačí být chytrý při výběru a jíst ho s mírou. Skvělou volbou jsou třeba jahody, maliny nebo borůvky, taky jablka nebo citrusy - ty mají nízký glykemický index. Na druhou stranu banány, hrozny, ananas nebo sušené ovoce byste měli jíst jen občas a v malém množství, protože ty dokážou cukr v krvi pořádně zvednout. A pozor na ovocné džusy! I když jsou stoprocentní, jsou plné cukru a chybí jim vláknina, která normálně pomáhá tělu cukr lépe zpracovat. Proto je mnohem lepší dát si radši celé ovoce - líp zasytí a dostanete z něj všechno dobré, co tělo potřebuje.

Alkohol ve velkém množství

Diabetici musí být při konzumaci alkoholu velmi opatrní. Alkoholické nápoje totiž dokážou nebezpečně rozhodit hladinu cukru v krvi. Když se napijete alkoholu, vaše játra se přestanou věnovat své běžné práci - uvolňování cukru do krve - a místo toho se snaží zbavit alkoholu. To může být zvlášť nebezpečné pro lidi s cukrovkou, kteří si píchají inzulín nebo berou léky na jeho tvorbu, protože jim může prudce klesnout cukr v krvi. Navíc alkohol obsahuje spoustu zbytečných kalorií, po kterých se přibírá na váze a zhoršují se problémy spojené s cukrovkou. Proto by se diabetici měli alkoholu raději vyhnout. Pokud si už dají skleničku, tak jen v malém množství a vždy společně s jídlem obsahujícím sacharidy. Také by měli o pití alkoholu říct svému lékaři, aby jim mohl správně nastavit léčbu.

Trans-tuky a nasycené tuky

Když máte cukrovku, musíte si dávat velký pozor na tuky v jídle. Zvlášť nebezpečné jsou průmyslově upravené potraviny plné trans-tuků, které najdete třeba v levných margarínech nebo hotových jídlech. Tyto tuky totiž v těle diabetika nadělají pořádnou neplechu - zvedají špatný cholesterol a snižují ten dobrý, což může vést k problémům se srdcem. Stejně tak by si diabetici měli odpustit tučné maso, plnotučné mléčné výrobky nebo jídla s palmovým olejem. Všechny tyhle potraviny obsahují nasycené tuky, které jsou pro diabetiky vyloženě rizikové. Pokud máte cukrovku, je proto lepší se těmto tukům úplně vyhnout a vsadit na zdravější alternativy.

Prémiové a ochucené jogurty

Když máte cukrovku, musíte si hlídat každý kousek cukru, a to platí i u mléčných výrobků. Zvlášť ty luxusní a ochucené jogurty jsou často plné přidaného cukru. Diabetici by proto měli sáhnout hlavně po bílých, přírodních jogurtech s nízkým obsahem tuku. Skvělou volbou je třeba řecký jogurt, který je přirozeně krémový a obsahuje méně sacharidů. Chuť si můžete vylepšit třeba čerstvým ovocem, trochou skořice nebo pravým kakaem bez cukru. Raději se vyhněte jogurtům s müsli, čokoládou nebo ovocem v sirupu - ty jsou doslova nabité cukrem. Než nějaký jogurt koupíte, pořádně si přečtěte složení a nutriční hodnoty na obalu a vybírejte ty s minimem cukru.

Slané a sladké pochutiny

Pro diabetiky je důležité vědět, čemu se v jídelníčku vyhnout. Hlavně pozor na všechny ty lákavé slané a sladké dobroty. Většina z nich totiž obsahuje spoustu sacharidů, nezdravých tuků a zbytečných kalorií, které dokážou pěkně zavařit s hladinou cukru v krvi. Když si dáte chipsy, přesolené oříšky nebo třeba tyčinky a krekry, dostanete do těla pořádnou dávku nezdravých tuků a soli. A ta sůl? Ta může pěkně zvednout krevní tlak, což je pro diabetiky další zbytečné riziko. Ani sladkosti nejsou dobrá volba - sušenky, zákusky, bonbóny nebo zmrzlina jsou plné cukru, který vystřelí hladinu glukózy prudce nahoru. To může skončit nepříjemnou hyperglykémií. Místo toho je lepší vsadit na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a kvalitní libové maso. Tyhle potraviny tělu dodají všechno potřebné a přitom s cukrem v krvi nezacvičí.

Polotovary a instantní jídla

Když máte cukrovku, je potřeba dávat si pozor na rychlá jídla z obchodu a polotovary. Tyhle potraviny totiž často obsahují spoustu cukrů a nezdravých tuků, které diabetikům škodí. Když sníte moc takových jídel, může vám hodně kolísat cukr v krvi, a to není dobré. Proto je lepší pořádně koukat na složení na obalech a vybírat si jídla, kde není moc cukrů, tuků a soli. Nejlepší je ale stejně vařit si doma z čerstvých surovin - aspoň přesně víte, co jíte. Diabetici by se měli vyhnout hlavně mraženým pizzám, instantním polévkám, hotovkám z obchodu, sladkým snídaňovým cereáliím a ochuceným jogurtům.

Některé druhy ovoce (banány, hrozny)

Když máte cukrovku, musíte si dávat pozor na to, co jíte. Banány a hrozny sice nejsou úplně zakázané, ale je potřeba je jíst s rozumem. Je to proto, že obsahují docela dost cukrů, které můžou rychle zvednout hladinu cukru v krvi.

Pokud si chcete dát banán, vyhněte se těm hodně zralým a tmavým. Ty totiž obsahují nejvíc cukru a tělo je rychle zpracuje. Lepší je sáhnout po banánech, které jsou ještě trochu nazelenalé. To samé platí u hroznů - zelené jsou lepší volbou než ty tmavé a sladké. Stačí sníst jen menší množství.

Je důležité hlídat si, kolik toho sníte, a započítat banány a hrozny do svého denního příjmu cukrů. Nejlepší je poradit se se svým doktorem nebo výživovým poradcem. Ti vám řeknou, kolik ovoce si můžete dovolit, aby to sedělo s vaším léčebným plánem cukrovky.

Velké porce jídla najednou

Pokud máte cukrovku, je zásadní hlídat si porce jídla - i když jíte zdravě a správně. I povolené potraviny můžou ve velkém množství rozhodit hladinu cukru v krvi. Je to proto, že tělo diabetika buď nevyrábí dost inzulinu, nebo ho neumí správně využít. Když budete jíst menší porce častěji během dne, glykémie zůstane stabilnější. Nejlepší je rozdělit si jídlo na 5-6 menších porcí denně. Takhle předejdete velkým výkyvům cukru v krvi a tělo bude mít rovnoměrný přísun energie. Samozřejmě není důležité jen kolik toho sníte, ale taky co přesně jíte.

Publikováno: 20. 02. 2025

Kategorie: zdraví